wtorek, 26 marca 2013

Babka czekoladowo pomarańczowa

Dzisiaj i jutro terroryzuje i okupuje przestrzeń kuchenną. Każdy od tej pory do końca tygodnia będzie tam wchodził na własną odpowiedzialność czyli musi się liczyć z stratowanie jak będę biegła do pieca, potrąceniem brytfanką czy dostaniem z żeliwnego barana. Jednym słowem u mnie czas wielkanocnych wypieków. W tym roku mam kilka zamówień więc ilość baba i mazurków będzie duża,  z czym się wiąże duża ilość przepisów na blogu, mam nadzieje, że zdarzę zaprezentować je wam przed świętami, może ktoś się skusi skorzystać z przepisu. 
Pomysł na babkę czekoladową odkryłam w zeszłym roku. Zazwyczaj na naszym stole były babki piaskowe albo kolorowe więc taka ciemna była dużą odmianą. Jest wilgotna i intensywnie smakuje pomarańczą. Myślę, że to powinno przekonać wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z cytrusami. ( ja się zaliczam do tej grupy) Polecam przepis gorąco i wracam do kuchni do kolejnych wypieków. 


 Składniki:
130 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szklanka cukru
3 łyżki kakao
sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
starta skórka z pomarańczy

Wykonanie:
Masło utrzeć na  jasną puszystą masę. Pomarańcze sparzyć gorącą wodą i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczach skórkę a następnie wycisnąć z nich sok. Wszystkie sypkie składniki połączyć i przesiać przez sitko. Do utartego masła dodać cukier, po jednym jajku, a na końcu skórkę i sok z pomarańczy . Do masy wsypać stopniowo sypkie składniki i dobrze zmiksować na jednolitą masę.  Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy.  Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego:)






24 komentarze:

  1. fajnie się prezentuje i faktycznie jest taka inna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności... czekolada, pomarańcza zawsze zgrany duet!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie się prezentuje, ja zaliczam się do grona wielbicieli czekolady połączonej z pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie czekolady i pomarańczy bardzo mi odpowiada

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomaranczka z czekoladka zawsze kusi smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i pomarańcza..mniam..dziękuję za udział w akcji..ale poproszę chociaż o link do akcji pod przepisem..

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również proszę o link lub baner akcji we wpisie. Bez niego nie mogę zaakceptować przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmmmm.... moje ulubione połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka pycha :)) Ja robiłam samą pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. połączenie czekolady z pomarańczą sprawdza się zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. baba zapowiada się smakowicie :) czekam na kolejne wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekolada z pomarańczą pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie czekolada i pomarańcza to najlepsze połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. połączenie pomarańczy i czekolady uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. To moje smaki, lubię takie połączenia - pomarańcza i czekolada, mmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super baba, takiej z nutą pomarańczową jeszcze nie jadłam. Ja w tym roku chyba też postawię na babę w wersji czekoladowej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda nieziemsko!! Aż ślinka pociekła...

    OdpowiedzUsuń
  18. Ładnie wyszła babka! ; )
    Podoba mi się jej ozdobienie.

    OdpowiedzUsuń
  19. o jak słodko wyglądają te pomarańczowe cząsteczki wewnątrz babki :)
    na pewno musi być pyszna - wygląda bowiem obłędnie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czekolada i pomarańcza - mniam:)

    OdpowiedzUsuń