sobota, 16 marca 2013

Ciasto cytrynowe z makiem

Upiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce do opublikowania. Ostatnio nie narzekam na ilość pieczonych ciast. W sumie z okazji Dni Kobiet upiekłam kilka, a tera zim bliżej świąt tym więcej różnych zamówień. To dobrze i mam nadzieje, że im dalej tym będzie ich więcej w końcu jest tyle przepisów do wypróbowania i tyle rzeczy do nauczenia:) Dzisiaj jakoś uaktywniło się u mnie pozytywne myślenie, myślę jak widać, chyba dzięki pogodzie za oknem. Nie wiem jak u was ale u mnie w końcu zawitało słońce. Gdzie nie gdzie jeszcze widać śnieg ale jest słońce. Dopiero jak wychodzi czuję jak bardzo mi go brakowało, w tym roku zima była naprawdę pochmurna i szara. Oby teraz było już coraz więcej słońca.
Wracając do ciasta, nie jest to tradycyjny piegusek (ciasto z makiem i białkami) jak śmiał stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię to właśnie suchych ciast dlatego ratuję się jak mogę przy pieczeniu aby ciasta były jak najbardziej wilgotne, nawet biszkopty) Ogólnie ciasto zostało ocenione na smaczne i zniknęło dosyć szybko. No i czego chcieć więcej? a wiem, słońca!




 Składniki:
2 duże cytryny
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła
1/2 szklanki maku

przepis na formę 24 cm na 24 cm albo małą keksówkę

Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Z oby cytryn ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach a sok wyciskamy. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.  Masło roztapiamy w rondelku na piecu, należy uważać aby się nie zagotowało i zostawiamy do ostygnięcia. Masę jajeczną miksujemy dalej i pomału dodajemy po łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone masło, mak  oraz sok z cytryn i startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe polecam lemon curd. Smacznego!



30 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie ;) Idealne ciasto na sobotnie popołudnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tego typu wypieki, przypominają dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki piegusek, bardzo fajny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne musi byc takie ciasto. .

    OdpowiedzUsuń
  5. jest to jeden z moich ulubionych wypieków bardziej codziennych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rolę mąki spełnia właśnie fasola :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciacha, lekkie i proste :) i tak jak Ty cieszę się ze słońca, bo też mi go brakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysłowe połączenie. Do tego kubek gorącej herbatki, kakao lub mleka i uczta zapewniona:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym się wprosiła na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. super ten mak wygląda w ciachu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne :) lubię i mak i cytrynę więc ciacho dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mak i cytryna razem w jednym cieście - to brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie trafione smaki w cieście..

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne połączenie smaków ! Idealne ciasto na Swięta !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cytryny i mak to dobre połączenie! Pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ależ bym wciągnęła takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiego ciasta szukałam. Zapisuję sobie i pewnie niedługo wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe połączenie :) Oj zjadłabym kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto pode mnie. Uwielbiam ciasta gdzie dodaje się mak. Puszyste pięknie wyrośnięte :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. fajne połączenie maku z nutą cytrynową:)

    OdpowiedzUsuń
  21. fajne połączenie maku z nutą cytrynową:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja też nie jestem fanką suchych ciast, więc na takie wilgotne z promykami słońca chętnie bym się skusiła :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Orzeźwiająca cytryna i chrupiący mak, dla mnie idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. To ciasto musi być pyszne! Przepis na pewno wypróbuję:) Dziękuję za udział w akcji Cytrynowe Wypieki!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Też planuję co nie co z dodatkiem maku ;)Super ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  26. oj, mam teraz okres ciast cytrynowych, koniecznie wypróbuję :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Kiedyś ciasto z makiem było moim ulubionym - od wielu lat go nie piekłam i nie jadłam. Ciekawa jestem jak smakowałoby w Twojej wersji cytrynowej - nie próbowałam z takim dodatkiem. Cytrynowy makowiec - myślę, że to bardzo udane połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię ciasto z makiem! ; )
    Pyszności.. : D

    OdpowiedzUsuń