To moje zeszło roczne odkrycie jeżeli chodzi o babki, miękka mokra babka z kawałkami gorzkiej czekolady polana białą.. brzmi pysznie? i takie właśnie jest. Moja ulubiona babka która zawsze pożeram w nie przyzwoitych ilościach. Przyznaję się do takich moich słabości w końcu każdy je ma. Ja już zakończyłam działalność kulinarną przed świętami. Teraz czas na pakowanie, jutro wyjeżdżamy. Fajnie będzie zjeść śniadanie wielkanocne z całą rodziną. Byle tylko pogoda dopisała:)
250 g masła
150 g mąki
100 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml ajerkoniaku
2 tabliczka białej czekolady
kandyzowana skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do gotowej masy wlewamy na zmianę ajerkoniak z łyżką mąki i proszku do pieczenia. Na koniec do masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie w zależności od naszego smaku. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu babkę aż nie wystygnie zostawiamy w formie. Zimną polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego:)
Jak z białą czekoladą, to wpadam na kawę i babeczkę! :)
OdpowiedzUsuńmiałam nie piec babki w tym roku, pokazujecie takie piękne baby, że zaraz zmienię zdanie:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna ! Doskonała na swięta ! :)
OdpowiedzUsuńWpraszam sie na kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda, choć nie przepadam za babami to kusisz nią:D
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna bo ajerkoniak uwielbiamy..Wesołych Świat!
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszła! musi być smakowita!
OdpowiedzUsuńale pyszności! I te połączenia składników-rewelacja!
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczna, aż mi ślinka cieknie na sam widok tej polewy z białej czekolady :))
OdpowiedzUsuńoblana białą czekoladą musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńmmm z ajerkoniakiem? brzmi bosko!
OdpowiedzUsuńTen ajerkoniak bardzo kusi:))
OdpowiedzUsuń