piątek, 29 marca 2013

Mazurek z masą kajmakową

Jak to na Wielkanoc tradycyjnie mazurek musi być. W zeszłym roku  nie robiłam mazurka ale właśnie takie wsunęłam praktycznie całego u cioci, no dobrze trochę się z kuzynką podzieliłam bo jej też on bardzo smakował:) W tym roku postanowiłam zrobić sama ( i tym sposobem nie dzielić się już  z nikim) i ozdobić go na swój sposób. Mazurek nie jest trudnym ciastem do zrobienia ale chyba cały urok tkwi w dekoracji. Moja nie jest skomplikowana jak na pierwszy raz ale mam nadzieje, że się spodoba. 
Dzisiaj rano przeżyłam kolejne załamanie pogodą. Wyglądam za okno a tam? ehhh znowu śnieg:( mam dość tej pogody, chyba w drugi dzień świąt będziemy musieli się śnieżkami rzucać a nie lać wodą. Jak nie miałam nigdy nic do zimy, wręcz lubiłam jak była śnieżna i mroźna tak w tym roku wychodzi mi bokiem. Oczywiście na sam koniec zimy musiałam się pochorować, zdecydowanie polskie powietrze mi nie służy, co przyjadę to łapią się mnie jakieś złośliwe wirusy. No nic nie pozostaje pogody nie zmienię, niestety.  W każdym razie mimo pogody życzę wszystkim wesołych świąt w rodzinnej ciepłej atmosferze i do zobaczenia po świętach:)


Składniki:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru
3 żółtka
łyżeczka sody oczyszczonej
płatki migdałów
wiśnie do dekoracji
 puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło,  żółtka i sodę oczyszczoną.  Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitego ciasta, tworzymy z niego kulę owijamy folą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy cienko na blaszcze. Z pozostałego ciasta możemy ozdobić boki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się ładnie zarumieni. Gdy ostygnie można go posmarować gotową masa kajmakową, jeżeli nie mamy należy mleko skondensowane gotować 3 godziny do uzyskania masy. Można dekorować według uznania, ja użyłam wiśni i płatków migdałowych, można też stworzyć wzorki z roztopionej czekolady lub co nam podpowie wyobraźnia:) Smacznego:)






30 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda ozdobiony tymi kwiatkami. A kajmakowy sprawdziłby się u nas w domu, bo wszyscy lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wygląda :) tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam mazurek w nocy praktycznie i też kajmakowy, choć przełożyłam go jeszcze dżemem;) Twój wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie udekorowałaś! u mnie również będzie w tym roku mazurek kajmakowy, uwielbiam kajmak:) pozdrawiam i Wesołych Świąt Zmartwychwstania!

    OdpowiedzUsuń
  5. kwiatki wyszły urocze :) ja sobie zdałam sprawę, że nigdy nawet mazurka nie jadłam, bo u mnie w domu się go nie robiło. Tak więc robię w tym roku dwa, czekoladowy i kajmakowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny, kwiecisty mazurek, prawdziwa namiastka wiosny na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny, wiosenny, aż miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gotowalam mleko skondensowane 3 godziny,wyszło chyba za jasne.Robilam go wczoraj i do dzisiaj masa nie stezala.Jaki moglam zrobić błąd?

    OdpowiedzUsuń
  9. Gotowalam mleko skondensowane 3 godziny,wyszło chyba za jasne.Robilam go wczoraj i do dzisiaj masa nie stezala.Jaki moglam zrobić błąd?

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny ten Twój mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczny bardzo jest Twój mazurek, ale nie dziwne, bo że nie chcesz się nim dzielić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczny.
    Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego dobrego ... życzę Ci świąt radosnych , szczęśliwych i miłości pełnych...
    Pozdrawiam :)
    Mazurek wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja już go komentowałam, ale teraz podziękuję za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co prawda już po świętach, ale ja oblizuję się ze smakiem :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie było bez mazurka, a szkoda, bo ten w Twoim wykonaniu pięknie wygląda. Urocze są te kwiatuszki. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smaczne kwiatki, zapachniało wiosną:)

    OdpowiedzUsuń

  18. Pięknie udekorowany i bardzo smakowity:)
    Ja dopiero w tym roku przekonałam się jak pyszny jest kajmakowy mazurek.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ślicznie Ci wyszedł ten mazurek :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Śliczny! Z mazurkiem jeszcze nie próbowałam swoich sił...

    Te kwiaty to idealny wabik na przywołanie Wiosny! Podobno już jest blisko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ooooo jak słodko i wiosennie :) Uroczo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń