sobota, 9 sierpnia 2014

Drożdżowe ślimaki z jagodami

To już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i  wykorzystać  nowe owoce. No co ja poradzę, że bardzo je lubię?  No ale trudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić.








Składniki na 10 drożdżówek:
500 g mąki
 2 jajka
50 g drożdży
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
szklanka mleka
300 g borówek




Wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka.  Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste i nie będzie się lepić. Gotowe  przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Układamy na całej długości borówki i zawijamy w roladę. Gotową kroimy na plastry i układamy na brytfance do pieczenia. Ślimaki pieczemy 30 minut w temp 180 aż się zarumienią. Podawać gdy ostygną, smacznego:)











Słodkie jagodowe lato

24 komentarze:

  1. Ja bym takie bułeczki przygarnęła z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na ślimaki wyglądają bardzo bystro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne bułeczki
    w nadmiarze wszystko się nudzi :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne! W takim razie czekam na wypieki z borówkami w przyszłym roku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię borówki. Możesz nadmiar podesłać do mnie :) Bardzo ładnie zawinęły się Twoje ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wyglądają, aż chcę porwać jednego ślimaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi borówki nigdy się nie znudzą ;) Drożdżówki musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :) super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszne bułeczki :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja w każdej ilości bym zjadła ,pysznie wyglądaja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ojjjj ja też potrafię borówki jeść bez końca :) bułeczki bardzo apetyczne, Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne ci wyszły te ślimaki <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedną taką na śniadanko poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne bułeczki:) bardzo lubię takie drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam , mniam uwielbiam wszelkie drożdżowe z jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają przepysznie jak zawsze :)
    Nominuję Cię do Liebster Blog.

    OdpowiedzUsuń
  17. słodziutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. powiem szczerze, że to jednej z moich ulubionych łakoci na świecie, ilekroć do Ciebie wchodzę mam ślinę na brodzie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. drożdżowe ciasta to ja mogę piec i jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie zakręcona drożdżówka, porwałabym jedną do kawy:)

    OdpowiedzUsuń