wtorek, 17 lutego 2015

Szarlotka japońska


Dzisiejsze popołudnie postanowiłam poświęcić na pieczenie. Przepisów na szarlotki możecie u mnie znaleźć na prawdę w dużej ilości dlatego również i ten pomysł na ciasto nie powinien was zdziwić. Czasami można znaleźć ten przepis pod nazwą ciasto japońskie ale mnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam.  









                                                                                                          Składniki na blaszkę 35*30 cm
kostka margaryny
puszka masy makowej
5 soczystych jabłek
 7 jajek

9 łyżek kaszy mannej
4 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropel aromatu migdałowego
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g rodzynek
150 g posiekanych orzechów włoskich
Skórka z pomarańczy
50 g suszonej żurawiny
polewa czekoladowa
garść wiórek kokosowych




Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu ucierając a następnie po łyżce masy makowej. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, aromat i resztę składników. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy do przygotowanej wcześniej formy i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni. 
Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy nią ciasto. Można jeszcze posypać całość pokrojonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego















50 komentarzy:

  1. Muszę Mamie ten przepis sprzedać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ciacho, wygląda pysznie. Bardzo ciekawy pomysł na dodanie masy makowej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justynko, dawno nie robiłam tego ciasta, narobiłaś mi takiego apetytu, że teraz chyba się wezmę za zrobienie takiego makowca, jest mega pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie:) warto przypomnieć sobie ten smak:)

      Usuń
  4. yummy...it seems so delicious...i really like to taste it
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam tę wersję szarlotki, smakuje równie pysznie jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciacho! Dużo bakalii - tak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. znam to ciasto pod nazwą makowiec japoński, jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka :) Ja zawsze dodaję jabłka starte na tarce o dużych oczkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że też można by tutaj takie zrobić:)

      Usuń
  9. Chyba kiedyś jadłam takie ciasto. Bardzo mi smakowało. Jeśli to takie samo, to warto je zrobić Naprawdę jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy to to samo ale jak wypróbujesz przepis to się dowiesz:)

      Usuń
  10. Świetnie wygląda :) Muszę też ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tą wersję....soczyste, delikatne , przepyszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo cieawie i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam to ciasto, znam je pod nazwą makowiec meksykański :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To jest moja ulubiona szarlotka , pysznie wilgotne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha- ja robiłam na Święta makowiec japoński- o szarlotce jeszcze nie słyszałam- a chętnie wypróbuję Twój przepis Justynko, bo ciacho wygląda imponująco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest to samo ciasto tylko ma kilka nazw:)

      Usuń
  16. Fajna alternatywa dla polskiej szarlotki, brzmi i wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować zrobić takie ciacho:)

      Usuń
  17. to najsmaczniejszy makowiec z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne ciacho, bardzo je lubię, pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  19. może kiedyś w końcu ja robię:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robię dość podobny makowiec japoński. Smakowite ciasto! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda przepysznie ! super przepisy ! Świetny blog ! Obserwuję ! ^^

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie ciasta z makiem, cudne! :)

    OdpowiedzUsuń