środa, 25 lutego 2015

Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą


Nie chce zapeszać ale jakoś ostatnio mam dobrą passę  do nauki języków, zdecydowanie poprawiłam jakość swojej nauki, słówka wchodzą jakby szybciej i książkę też lepiej mi się czyta. Mam nadzieje, że ten poziom się utrzyma albo nie lepiej żeby się rozwijał się dalej. Dla mnie najważniejsze jest robić postęp. Nie trzeba być od razu perfekcjonistą wystarczy robić stopniowe postępy, mnie własnie tyle wystarczy do zadowolenia. Wszystko osiąga się małymi kroczkami.  Jedynie co wprawia mnie w irytacje to pytania ludzi drwiącym tonem: "a to Ci się nie miesza tyle języków?" ehh znam ludzi którzy umieją po sześć czy siedem języków i nie miesza się im, po za tym gdyby mi się mieszało na pewno nie uczyłabym się kolejnych. Nie rozumiem ludzi ,skąd taka reakcja. W każdym razie na osłodę proponuje wam pyszne ciasto z najlepszym połączeniem  truskawkowo-czekoladowym









Składniki na blaszkę o średnicy 25 cm:
ciasto:
kostka masła
4 żółtka
tabliczka gorzkiej czekolady 
140 g cukru
140 g mąki
40 g gorzkiego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
180 g cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu truskawkowego 
szczypta czerwonego barwnika spożywczego




Wykonanie:
Masło rozpuszczamy razem z czekolada i cukrem. Gdy składniki się połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera.  Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie odkładamy ciasto do ostygnięcia i wykonujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno.  Pod koniec dodajemy po łyżce cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej w dalszym ciągu mieszając bezę. Na koniec delikatnie dodajemy syrop i barwnik. Dokładnie mieszamy i przelewamy bezę na wierzch ciasta i ponowie wkładamy do piekarnika na 30 minut w temp. 150 stopni. Ciasto po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego:)

























74 komentarze:

  1. mmmm, ja także lubię to połączenie smaków:) rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie czekolady z truskawkami, a do tego jeszcze beza - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto rewelacyjne. Pysznie wygląda. Powodzenia w nauce języków, podziwiam i gratuluję, ja coś nie mam do tego zdolności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie ! Piękna ta truskawkowa beza :) pyszności.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda obłędnie:) a ludzie zawsze będą komentować,czy trzeba,czy nie,najważniejsze to się nie przejmować,robić swoje i nie szkodzić innym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może chyba masz rację, nie ma co się przejmować:)

      Usuń
  6. piękne ciasto :) musi być niesamowite w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypas, to mi się oprócz ślinki ciśnie na usta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :) to trzeba wykorzystać przepis:)

      Usuń
  8. Wspaniałe ciasto, przeniosło mnie na chwilę w czerwcowe ciepłe popołudnie. Zajęcia pięknie wykonane, gratuluję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, staram się pracować nad nimi:)

      Usuń
  9. Cudeńko :) To ciasto wygląda doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastycznie to ciasto wygląda i fajne składniki ma! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach truskaweczki:) Piękne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczna prezentacja! ! Aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! Tak romantycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał! Eleganckie to ciasto! Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda, urzekła mnie ta czerwona beza ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. fantastycznie wygląda, aż chciałoby sie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z całą pewnością nikt nie odmówi :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł z tą bezą truskawkową :)

    OdpowiedzUsuń
  19. sliczne ciasto, rewelacyjnie wygląda po rozkrojeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fantastyczne ciasto! :) Warto odżywić mózg przy takiej intensywnej nauce! Wytrwałości w wkuwaniu słówek! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ludzie zawsze chcą podcinać innym skrzydła. Pewnie Ci którzy tak mówią sami nie znają żadnego języka, ani nie rozwijają swoich pasji.
    Piękne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) może i masz rację, człowiek za bardzo przejmuje się innymi:)

      Usuń
  22. Odpowiedzi
    1. możesz spróbować wykonać je w domu:)

      Usuń
  23. Taką bezą po oczach w sobotnie południe... Okrutna Ty... :)
    A co do języków, też się lubię uczyć, choć przyznaję, że czasem miksuję... jak mi brakuje jakiegoś słowa, to mi się samo wtrąca słówko w innym języku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe bo ja wiem kiedy i kogo kusić:)
      Jak nie masz porządnie usystematyzowanego języka to się miksuje, normalne zjawisko, na początku też tak robiłam:)

      Usuń
  24. Tylko skąd truskawki o tej porze roku ;) tzn wiem, że można kupić, jednak smak pozostawia wiele do życzenia, albo po prostu miałam pecha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakbyś przeczytała post wiedziałabyś, że ciasto nie zawiera świeżych truskawek. Zgadzam się o tej porze roku trudno o smaczne truskawki

      Usuń
  25. Pyszne połączenie smaków, i do tego tak cudnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  26. Truskawki i czekolada!! Uwielbiam to połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, często go wykorzystuje w kuchni:)

      Usuń
  27. jejku prezentuje się naprawdę okazale!

    OdpowiedzUsuń
  28. czekolada+ truskawka= połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  29. już nie mogę sie doczekać świeżych truskawek:)
    Tort wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Czekolada i truskawki - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń