Nie chce zapeszać ale jakoś ostatnio mam dobrą passę do nauki języków, zdecydowanie poprawiłam jakość swojej nauki, słówka wchodzą jakby szybciej i książkę też lepiej mi się czyta. Mam nadzieje, że ten poziom się utrzyma albo nie lepiej żeby się rozwijał się dalej. Dla mnie najważniejsze jest robić postęp. Nie trzeba być od razu perfekcjonistą wystarczy robić stopniowe postępy, mnie własnie tyle wystarczy do zadowolenia. Wszystko osiąga się małymi kroczkami. Jedynie co wprawia mnie w irytacje to pytania ludzi drwiącym tonem: "a to Ci się nie miesza tyle języków?" ehh znam ludzi którzy umieją po sześć czy siedem języków i nie miesza się im, po za tym gdyby mi się mieszało na pewno nie uczyłabym się kolejnych. Nie rozumiem ludzi ,skąd taka reakcja. W każdym razie na osłodę proponuje wam pyszne ciasto z najlepszym połączeniem truskawkowo-czekoladowym
Składniki na blaszkę o średnicy 25 cm:
ciasto:
kostka masła
4 żółtka
tabliczka gorzkiej czekolady
140 g cukru
140 g mąki
40 g gorzkiego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
180 g cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu truskawkowego
szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy razem z czekolada i cukrem. Gdy składniki się połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie odkładamy ciasto do ostygnięcia i wykonujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej w dalszym ciągu mieszając bezę. Na koniec delikatnie dodajemy syrop i barwnik. Dokładnie mieszamy i przelewamy bezę na wierzch ciasta i ponowie wkładamy do piekarnika na 30 minut w temp. 150 stopni. Ciasto po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego:)
mmmm, ja także lubię to połączenie smaków:) rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam połączenie czekolady z truskawkami, a do tego jeszcze beza - pycha :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCiasto rewelacyjne. Pysznie wygląda. Powodzenia w nauce języków, podziwiam i gratuluję, ja coś nie mam do tego zdolności :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWygląda rewelacyjnie ! Piękna ta truskawkowa beza :) pyszności.....
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCiasto wygląda obłędnie:) a ludzie zawsze będą komentować,czy trzeba,czy nie,najważniejsze to się nie przejmować,robić swoje i nie szkodzić innym:)
OdpowiedzUsuńmoże chyba masz rację, nie ma co się przejmować:)
Usuńpiękne ciasto :) musi być niesamowite w smaku :)
OdpowiedzUsuńdziękuję oj jest:)
UsuńWypas, to mi się oprócz ślinki ciśnie na usta!
OdpowiedzUsuńdziękuje :) to trzeba wykorzystać przepis:)
UsuńWspaniałe ciasto, przeniosło mnie na chwilę w czerwcowe ciepłe popołudnie. Zajęcia pięknie wykonane, gratuluję :D
OdpowiedzUsuńdziękuję, staram się pracować nad nimi:)
UsuńPrzepięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńCudeńko :) To ciasto wygląda doskonale! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFantastycznie to ciasto wygląda i fajne składniki ma! :)
OdpowiedzUsuńAch truskaweczki:) Piękne ciacho!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńŚliczna prezentacja! ! Aż chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
UsuńWygląda obłędnie! Tak romantycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńŁał! Eleganckie to ciasto! Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPięknie wygląda, urzekła mnie ta czerwona beza ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
Usuńfantastycznie wygląda, aż chciałoby sie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńZ całą pewnością nikt nie odmówi :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje:)
UsuńSuper pomysł z tą bezą truskawkową :)
OdpowiedzUsuńsliczne ciasto, rewelacyjnie wygląda po rozkrojeniu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńgenialnie, idealnie!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto! :) Warto odżywić mózg przy takiej intensywnej nauce! Wytrwałości w wkuwaniu słówek! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo przyda się:)
UsuńLudzie zawsze chcą podcinać innym skrzydła. Pewnie Ci którzy tak mówią sami nie znają żadnego języka, ani nie rozwijają swoich pasji.
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto. :)
dziękuję:) może i masz rację, człowiek za bardzo przejmuje się innymi:)
Usuńwygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo kusi mnie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńmożesz spróbować wykonać je w domu:)
UsuńTaką bezą po oczach w sobotnie południe... Okrutna Ty... :)
OdpowiedzUsuńA co do języków, też się lubię uczyć, choć przyznaję, że czasem miksuję... jak mi brakuje jakiegoś słowa, to mi się samo wtrąca słówko w innym języku :)
hehe bo ja wiem kiedy i kogo kusić:)
UsuńJak nie masz porządnie usystematyzowanego języka to się miksuje, normalne zjawisko, na początku też tak robiłam:)
Tylko skąd truskawki o tej porze roku ;) tzn wiem, że można kupić, jednak smak pozostawia wiele do życzenia, albo po prostu miałam pecha ;)
OdpowiedzUsuńjakbyś przeczytała post wiedziałabyś, że ciasto nie zawiera świeżych truskawek. Zgadzam się o tej porze roku trudno o smaczne truskawki
UsuńMamo, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
UsuńAbsolutnie wspaniałe!.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńPyszne połączenie smaków, i do tego tak cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńTruskawki i czekolada!! Uwielbiam to połączenie!:)
OdpowiedzUsuńja też, często go wykorzystuje w kuchni:)
Usuńwygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńjejku prezentuje się naprawdę okazale!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńczekolada+ truskawka= połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę sie doczekać świeżych truskawek:)
OdpowiedzUsuńTort wygląda bardzo smakowicie:)
ja też:) dziękuję:)
UsuńWygląda naprawdę pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWow! Imponujące ciacho :)
OdpowiedzUsuńBeza truskawkowa obłedna
OdpowiedzUsuńCzekolada i truskawki - pyszności :)
OdpowiedzUsuń