środa, 31 października 2012

Kubuś, mały puchaty miś

Na przyjęciu u znajomych zostały podany na stół nie znany mi dotąd przepis na ciasto. Swoim zwyczajem rozparcelowałam ciasto do poszczególnych składników niczym  precyzyjny laborant (brakował mi tylko skalpela i innych przyrządów) Niestety mam już wrodzoną ciekawość i pochłaniam wszystkie nowości kulinarne w swoim otoczeniu jak gąbka. Mam nadzieje  że znajomi nie będą się bali mnie zapraszać do siebie z powodu mojego zboczenia. 
Wracając do tematu po dokonaniu sekcji ciasta postanowiłam odtworzyć go przy najbliższej okazji w domu. Co tak zaciekawiło mnie w nim? Przede wszystkim masa marchwiowa. Nie ma ona typowego nachalnego smaku marchewki jak w niektórych ciastach. W jaki sposób było to uzyskane? Bardzo prosto, soczek Kubuś, o to sekret J W masie wykorzystany był budyń, który zamiast na mleku został ugotowany na soku Kubuś. Jak wiadomo są to soki z dodatkami więc smak marchewki łagodzony jest przez brzoskwinie, banana itp. Oczywiście nie jest to reklama tego  produktu, są również  inne soki o podobnej recepturze Idealnie nadają się do tego ciasta. 
Myślę, że nawet ktoś kto nie lubi ciast marchewkowych mógłby zasmakować w takim połączeniu  Tym bardziej wzięłam się kilka dni później do dzieła.  Ciasto od tamtej pory wykonywałam kilkakrotnie i mam kilka uwag co do niego. Należy uważać z lukrem cytrynowym, jeżeli będzie go za dużo poleje się on po masie z ptasiego mleczka, a to już krok do tragedii, gdyż może się ona zważyć. Jeżeli jesteśmy smakoszami marchewkowych specjałów polecam zamiast Kubusia dodać  sam sok marchewkowy (dostępny w kratonach w sklepach) masa nabierze bardziej intensywnego marchewkowego smaku dzięki temu. Acha, zapomniałam bym stanowczo nie polecam poączowania biszkoptu! Dziwnie smakuje to ciasto z alkoholem.  W  każdej innej wariacji polecam:)


Składniki:
Ciasto:
4 jajka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

masa:
duży Kubuś
dwa budynie śmietankowe
śmietana 30%
galaretka cytrynowa
kostka margaryny
Paczka biszkoptów
cukier puder dwie łyżeczki


Wykonanie:
Ubić białka na sztywno i dodać cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piecz 40 minut w tem. 180 stopni.
Odlać z Kubusia szklankę soku a  resztę zagotować. Do szklanki soku wsypać dwa budynie, wymieszać. Wlać zawartość szklanki do gotującego się soku i mieszać aż do zgęstnienia. Gdy ostygnie utrzeć margarynę i dodać marchewkowy budyń.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną warstwę smarujemy masą marchewkową  i przykrywamy drugą połówką ciasta.
Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder  i na koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę.  gdy wszystko się połączy wylewamy masę na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki Gdy masa stężeje układamy na wierzch herbatniki. Możemy polać wszystko lukrem. Łączymy w tedy cukier puder z sokiem z cytryny i mieszkamy aż uzyskamy białą zawiesinę. Polewamy nią ciasto i po chwili lukier stwardnieje.  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz