piątek, 21 lutego 2014

Chałka maślana z migdałami

Moich eksperymentów z ciastem drożdżowym ciąg dalszy. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis an chałkę, chodził za mną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny robią nie tylko chałki ale różnego rodzaju chleby, może też się kiedyś skuszę:) Na razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni)  Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie sobie wyobrazić w jakim ekspresowym tempie chałka zniknęła po wyciągnięciu z pieca:)



Składniki:
50 g drożdży
700 g mąki
50 g masła rozpuszczonego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
3 jajka
garść płatków migdałowych









Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w  nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło,  sól, cukier  i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować nim wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze  napowietrzone zacznie odchodzić od brzegów naczynia. W tedy przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. P tym czasie wyciągamy ciasto an stolnice, dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek. Przeplatamy ciasto w kształt chałki, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego:)









126 komentarzy:

  1. pięknie wygląda! uwielbiam wszystko co drożdzowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo, ja tez przepadam za ciastem drożdżowym:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuje:) niestety już się skończyła ale mam w zamian pączki:D

      Usuń
  3. Prześliczna! Zjadłabym takiej domowej chałki i do tego mleko... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) tez lubię takie połączenia:d

      Usuń
  4. Bardzo lubię chałki, Twoja wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrosła, ślicznie wygląda. Na pewno bardzo, bardzo smakowała :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) oj bardzo bardzo:D już się przymierzam do kolejnej:)

      Usuń
  6. domowa chałka i kakao = rewelacyjne śniadanko ! :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie, A

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka puszysta Ci wyszła :) Cudeńko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) tak puszysta, że jak była świeża to bardzo źle się kroiło:)

      Usuń
  8. cudowna chałka, taka pulchniutka i te migdały..;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszła pięknie:) chętnie bym zjadła taką pajdkę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) niestety już się skończyła:)

      Usuń
  10. pyyyycha!!
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2014/02/basn-sukieneczka.html

    OdpowiedzUsuń
  11. ale taka domowa chałka musi być pyszna! ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Za mną też chodzi chałka może w końcu ją zrobię ta pysznie wygląda :) Zapraszam do mnie na domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mi ślinka cieknie mmm :) Dobrze, że jadę do mamy na weekend hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam chałkę! Mój sąsiad kiedyś pracował w piekarni i codziennie przynosił mi świeżą, ciepłą chałeczkę :-) Muszę spróbować takiej z migdałami :-)

    Dziękuję za komentarz u mnie!

    http://itsmyowncatwalk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. oj ja też myślałam, żeby zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  16. super wygląda ;) super pomysł :P

    OdpowiedzUsuń
  17. O matko ale udany wypiek. aż mi zapachniało:) pamiętam z dzieciństwa zapach świeżej chałki takiej jeszcze ciepłej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście wyrosła jak nigdy:) tez mi się kojarzy z dzieciństwem, taka kanapka posmarowana miodem:)

      Usuń
  18. ohh ! Wygladda przepysznie, az mnie naszla ochota na taka chałwe ;)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję oj warta taka chałka spróbowania:d polecam przepis:)

      Usuń
  19. Ohh !!!

    Jaka cudowna ! Mniam - wieki nie jadłam chałki :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie chałki są smaczne, choćby ze szklanką kakao.
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie też lubię takie połączenia:)

      Usuń
  22. poprosimy kilka kromek na śniadanie:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  23. Niezastąpiony składnik niedzielnego śniadania w gronie rodziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  25. Aleeeeż puszysta! Cudna! Kubek ciepłego mleka z miodem i będę w niebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja też się rzucam na twoją chałkę. Z migdałami nie odpuszczę ha ha. Wygląda po oderwaniu pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam chałkę, na śniadanko z mlekiem idealna,
    tymczasem zapraszam do konkursu http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń
  28. wczoraj wieczorem naszła mnie ogromna ochota na drożdżowy wypiek, dzisiaj tu zaglądam i widzę jedną z najlepszych drożdżowych propozycji - chałkę. idealne wyczucie czasu! :) wygląda na bardzo puszystą a ta posypka migdałowa idealna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha telepatia:d ciasto jest bardzo puszyste:)

      Usuń
  29. ja mam wspaniały przepis na chałkę z kruszonką. narobiłaś mi apetytu chyba zabiorę się za pieczenie :) zapraszam do mnie :) a jak zajrzysz do mnie to kliknij w baner Firmoo lub Sheinside. Z Góry dziękuję :) pozostacsoba.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Dodałam do moich kręgów, bo po prostu takich przepisów i tyle pyszności nie można przeoczyć;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale narobiłaś nam smaczka ....;);) jutro na śniadanko jak znalazł!!!
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  32. O tak, chałka z mlekiem to smak mojego dzieciństwa. Twoja widzę jest w bardzo bogatej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jest to mój smak dzieciństwa, taka z miodem mniam:d

      Usuń
  33. Ale mi narobiłaś ochoty na chałkę, wygląda super!:)

    OdpowiedzUsuń
  34. że tez zawsze wieczorami trafiam na takie "przepyszne" wpisy, choć jestem na diecie t i tak dodaje bloga do obserwowanych masz tu mnóstwo przepisów na dania które na pewno zasmakują mojej rodzince, pozdrawiam serdecznie Justifashion

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam korzystanie z przepisów, są również dietetyczne wersje:)

      Usuń
  35. mmmm wygląda przepysznie aż ślinka cieknie :)

    Pozdrawiam, Paula

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam chałkę, zawsze jak jestem u babci i cioci to się nią zajadam! W dzieciństwie najbardziej smakowała mi z waniliowym serkiem homogenizowanym...aż nabrałam na takie śniadanie ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serkiem nie jadłam, ciekawe połączenie:) ja lubię z masłem albo miodem:D

      Usuń
  37. świetny dodatek w postaci migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat nie chciało mi się robić tradycyjnej posypki a że migdały bardzo lubię więc zdecydowałam się ich użyć i nie zawiodłam się:)

      Usuń
  38. Justynko obłędna jest ta chałka!
    Wspaniale wyrośnięta, przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  39. Chałka+dżem+mleko na śniadanie nie ma lepszego połączenia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Chałka to dla mnie smak dzieciństwa, do którego bardzo lubię wracać :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. uwielbiam chałkę:) zresztą jak wszystkie drożdżowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też:) potrafię ją zjeść w każdej ilości:)

      Usuń
  42. Mnie również migdały ostatnio towarzyszą przy większości wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Apetycznie wygląda i napewno jest pyszne :)
    Obserwacja za obserwację?
    http://wercia-kamcia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo:) ja już obserwuje:)

      Usuń
  44. pychota! wyglada rewelacyjnie i tak też pewnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. wiosna tuż tuż a tu takie smakowitości . . .

    OdpowiedzUsuń
  46. mmm ale narobiłaś mi smaka :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  47. uwielbiam chałkę, jeść - bo nigdy jej sama nie robiłam jeszcze. I do tego te migdały!!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię. Polecam, nie jest trudno do wykonania:)

      Usuń
  48. Ja ostatnio robiłam w temacie pączków, ale z miła chęcią przerzucę się teraz na chałki. Poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  49. Ale duża chała, ładnie wyrośnięta.

    OdpowiedzUsuń
  50. Bardzo lubię takie drożdżowe pyszności. Ze szklanką kakao to smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  51. Wygląda wspaniale! Uwielbiam ciasto drożdżowe. Wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wspaniała :) u mnie też by zniknęła w kilka sekund ! kto pierwszy ten lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  53. Uwielbiam chałkę! Tak dawno jej nie robiłam.... dzięki za przypomnienie. Twoja wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  54. Idealna domowa chałka to moje marzenie, a ta z pewnością taka jest, więc przepis wypróbuję :)
    Dziękuję za odwiedziny i również obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  55. przydałaby się taka do śniadanka, szkoda, że nie mogę jeść takich smakołyków :(

    OdpowiedzUsuń
  56. Oj jak ta chałeczka kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  57. najlepiej smakuje z kubkiem mleka :)

    OdpowiedzUsuń